lördag 16 mars 2013

Pastellandskap à la Provence

För ett par år sedan var vi och hälsade på hos Mandelmanns på Österlen. Vilken pastellbomb, vilken växtkraft och prakt. Man blir bara glad av dessa bilder, jag sitter här med ett fånigt leende på läpparna :-)
Det är inte konstigt att det sitter konstnärer överallt här. Färgskalan, om än det är många färger, är pastellig och mjuk. Man känner sig helt enkelt förflyttad till en annan del av världen, Provence.
 
Mandelmanns trädgårdar är ett ekologiskt lantbruk vid Rörums backar på Österlen. Makarna Mandelmann föder upp lamm och odlar sommargrönsaker, blommor och kultur i trädgård och i växthus.

Trädgårdsplanering
Foto: Anna Fasth


Foto: Anna Fasth

 Ett exempel på nytänkande är den högst annorlunda marktäckningen i avdelningen för kål, basilika och purjolök -nämligen ull!
Eftersom de har köttfår duger inte ullen till garn eller pälsar så då får den duga som marktäckning istället. Det är en läcker kontrast mot växterna, det täcker mot ogräs, gödslar växterna, håller fukten kvar i backen, ger ökad ljusreflektion, är skönt att gå på och håller sniglar och harar på avstånd.

Foto: Anna Fasth
Den huvudsakliga inriktningen på Djupadal är uppfödning av lamm. Övriga djur på gården är rödkullekor, linderödsgrisar, värphöns, gutefår och värmländska skogsfår. I maj, när lammen kommit, övergår arbetet mer och mer till grönsaksodlingen.
Lite mer annorlunda grönsaker odlas också, som kronärtskocka och amarant, även om de än så länge har haft amaranten som prydnadsväxt snarare än att skörda fröna.

Foto: Anna Fasth

Ett mycket viktig del i företaget är caféet och butiken. I butiken säljs dels deras grönsaker och
örtsalter, dels diverse andra ekologiska produkter. Det allra mesta av grönsakerna säljs hemma på gården. Dessutom levererar de till byskolan i Rörum och någon restaurang.
trädgårdsdesign
Foto: Anna Fasth


För ett par år sedan byggde de ett godkänt kök vilket har blivit ett lyft. Nu serveras hembakt bröd och kakor och grönsakstallrikar och de har möjlighet att själva förädla en del av råvarorna.
Det innebär också att de kan ta tillvara mer av skörden, också sådant som har lite skavanker och inte kan säljas direkt.

Foto: Anna Fasth
Det fiffiga är att lammen får vara i växthuset hela vintern. Där traskar de omkring skyddade från den värsta kylan och blåsten och gödslar samtidigt upp jorden där inne. Gustav fräser ner gödseln i växthuset fyra gånger under vinterhalvåret, den sista gången i mars efter att fåren har kommit ut därifrån och sedan är jorden gödslad och fin till tomaterna och gurkorna. Det är faktiskt så att den gödseln tycks räcka hela säsongen!
 Växthuset formligen dignar av tomater, en överväldigande känsla.

Foto: Anna Fasth


Besöker man trädgården för första gången slås man av mångfalden och den prunkande växtligheten. Träd och buskar står inte så linjalräta som de brukar göra i mer konventionella odlingar. Gården är på 60 hektar med åker, fårbete, lite skog och ett par hektar frukt och grönsaker.

Foto: Anna Fasth 


Foto: Anna Fasth
 
Foto: Anna Fasth
Trädgårdsarkitekt
Foto: Anna Fasth

 
Foto: Anna Fasth
Det är bäst att hålla reda på barnen, i den höga växligheten försvinner de lätt :-)
Foto: Anna Fasth

Mandelmanns Trädgårdar ligger på Österlen i Skåne. Närmare bestämt i Rörum, en by längs kustvägen mellan Kivik & Simrishamn.