söndag 24 mars 2013

I stället för gräsmatta

Golvet i din trädgårdsdesign


Ja vad ska man ha på golvet i trädgården? Det är en fråga som får olika svar beroende till vem och var man ställer frågan.
För att veta hur man ska utforma en yta i trädgården bör man också veta vad man ska ha ytan till. Dvs titta på hur du ska använda ytan, vilka behov behöver du fylla i trädgården. När den frågan är utredd kan man fundera på vilket ytskikt ytan ska ha.
Många gånger blir det gräsmatta på stora ytor just för att man inte vet annat. Det ger ju stora lekytor i och för sig, men kan ju tyckas lite trist och enformigt i längden.
Den här bilden påvisar ett trevligt och lättskött alternativ till gräsmatta. Det är trampnarv, Sagina, subulata, en marktäckande perenn växt som snabbt täcker in ett område, med buxbomsklot i, Buxus sempervirens. Stegstenar gör att man lätt kan ta sig fram här.

Trädgårdsdesign
Foto: Anna Fasth

Så han kan man göra med ytor där man inte går; det är snyggt och lättskött. Vill man ha marktäckare som blommar finns det ganska mycket välja på. En bra favorit är Flocknäva, Geranium macrorrhizum, den fungerar i både sol och skugga, ställer inte så stora krav mer än att det få inte bli för torrt. Så när du funderar på din trädgårdsplanering och dess utformning, tänk på att låta marktäckarna få vara med.

/Anna - Trädgårdsarkitekt och grundare av Kungsbacka Trädgårdsdesign