tisdag 8 januari 2013

Vatten i trädgården

Bild ur boken Vatten


Nu finns det gott om tid att planera inför nya projekt i vår. Är man lite sugen på ett vatteninslag kommer här några små enkla tips på hur man kan få till mindre springvatten och blänk i trädgården.
Vattenfyllda fat, fågelbad och tunnor passar in i de allra minsta trädgårdar och ett litet springvatten blir ett dynamiskt inslag på en uteplats eller i en plantering. Porlande vatten i trädgården är väldigt attraktivt men även mycket rogivande.

Det allra enklaste är att fylla ett fågelbad eller liknande med vatten och bara låta det vara vackert. Tänk på att byta vattnet med jämna mellanrum eftersom stillastående vatten lätt blir fullt med alger.

Foto: Anna Fasth

Ett lätt sätt att få till ett springvatten är att fylla en balja med vatten och sänka ner en minipump. Dölj elsladden så gott det går, gärna med växter.

Foto: Anna Fasth
Vill man ha ett något mer avancerat porl, kanske en typ av vattensten., eller kanske en kruka där vattnet rinner över kanten, grävs ett vattenkar ner under jord. Oftast ser ett sådan kar ut som en vanlig hink med ett genomsläppligt lock till.

Bild från Vattenliv.nu
En fontänpump placeras i karet och locket läggs på. Ovanpå locket ställs själva fontänföremålet. Fyll med vatten och göm alla sladdar och täck löcket med tex lite större stenar.


Här har man arrangerat en gammal zinkvattenkanna som ser ut att vara översvämmad


Foto: Anna Fasth
Ett enkel arrangemang där pumpen står i krukan och vattnet leds via en slang upp till lejonhuvudet. Denna variant ger ett härligt porl.
Foto: Anna Fasth
/Anna - Trädgårdsarkitekt och grundare av Kungsbacka Trädgårdsdesign