onsdag 23 januari 2013

Glansmiskantus

Glansmiskantus (Miscanthus sinensis) är troligen det mest odlade prydnadsgräset i västvärlden. Det härstammar från Asien där det också växer naturligt. Just glansmiskantus kallas också japanskt gräs eftersom det växer längs med Japans kuster och bergssluttningar.

Foto: Anna Fasth

Det finns i många olika sorter och de varierar i höjd mellan ca 1-2 meter.
De har vackra upprättväxande eller överhängande blad som utgår från basen och blir mellan 20-80 cm långa. Bladen blir sällan bredare än 2 cm och känns lätt igen på den vita mittranden.
Glansmiskantus har plymlika blomvippor som är typiska. Upprätta eller hängande. De börjar blomma i augusti fram till oktober i olika röda nyanser för att sedan övergå i silver och vitt. Många sorter behåller sina vackra plymer under vintern vilket ger dem ett högt vintervärde.
Foto: Anna Fasth

Gräset kommer igång sent på våren när värmen har kommit. När de väl börjat växa kommer det vackra bladverket upp fort. Det räknas som härdigt i hela landet men kan vara svårodlade i norrland pga den korta sommaren. Några sorter är härdiga än andra.
Glansmiskantus vill stå soligt, men något fuktigt. Det går bra att plantera det i ler- eller sandjord bara du blandar upp jorden med mullämnen. Var försiktig med gödsel för det kan ge klena plantor.

Foto: Anna Fasth








Gräsen klipps ner på våren (april). De får ej klippas på hösten, då de riskerar att ruttna bort eftersom vatten då kan rinna ner i de avklippta grässtråna till rötterna.













Fina och tåliga sorter att plantera:
Miscanthus sinensis 'Malepartus'
Miscanthus sinensis 'Nishidake'
Miscanthus sinensis ' Kleine silberspinne'
Miscanthus sinensis 'Gracillimus' (Sirligt bladverk, men inga vippor)

Foto: Anna Fasth

/Anna - Trädgårdsarkitekt och grundare av Kungsbacka Trädgårdsdesign